De beste designprogrammene for webdesignere

I mange år var det Adobe Photoshop som var standardsvaret på det meste innen webdesign og annet digitalt design. Den største utfordringen med Photoshop er at det er et program som er laget for manipulering og redigering av foto, men på grunn av at det var såpass enkelt å lære seg ble det også standardvalget for digitalt design. Photoshop var aldri laget for webdesign eller design av andre brukergrensesnitt, og manglet mye funksjonalitet som digitale designere har behov for. I de siste årene har det kommet flere nye programmer som utfordrer Photoshop på dette området og har som mål å ta over for Photoshop ved å levere bedre, og ofte billigere produkter.

Sketch

Sketch fra Bohemian Coding var det første programmet i en rekke av flere programmer som til forskjell fra Photoshop ble bygget for design av digitale brukergrensesnitt. Hovedfordelene med Sketch var fokuset på resirkulering av elementer slik at man enklere kunne skape et helhetlig design. Sketch hadde også støtte for responsivt design ved at man kunne ha flere skjermbilder med ulik oppløsning i samme dokument. Som tidligere nevnt startet Sketch denne bølgen av programmer med fokus på design av digitale brukergrensesnitt. Etterhvert har Sketch også fått mange utfordrere, men etter vår mening er Sketch fortsatt ledende innen dette segmentet.

Med Sketch betaler man for en lisens per versjon, altså ingen abonnementsløsning slik som Adobe har valgt å benytte seg av de siste årene. Sketch finnes utelukkende for MacOS.

Adobe Xd

Adobe Xd er programvaregiganten Adobes svar på konkurransen de fikk fra Sketch og andre programmer. Det er tydelig at Sketch fant et marked som så et behov for bedre programvare som var bedre egnet til digitalt design, og heller ikke Adobe ville gå glipp av dette markedet da de innså potensialet. Mange er trofaste til Adobe fordi de har brukt deres programmer i mange år samt at dersom man har behov for mer kreativ programvare kan det lønne seg å ha et abonnement på Adobes Creative Cloud, da får man nemlig tilgang på andre nyttige programmer som for eksempel Photoshop og Illustrator. Til forskjell fra Sketch finnes også Xd til Windows og er derfor et naturlig valg for mange.

Figma

Figma er en nykommer på dette markedet og har gjort seg bemerket fort. Figma er i utgangspunktet basert i nettleseren, men kan også lastes ned som et eget program. I Figma ligger hovedfokuset på samarbeid med andre designere. Både Adobe Xd og Sketch har muligheter for å dele dokumenter slik at du kan vise det til kunder eller samarbeide med andre, men i Figma er hele programmet bygget rundt dette og gjør det derfor bedre. Til forskjell fra både Xd og Sketch finnes Figma i en gratis prøveversjon hvor man kan benytte seg av de mest grunnleggende funksjonene i programmet.

hotnews