Hva er responsivt design?

Dersom du er ny innen webdesign har du kanskje hørt uttrykket «Responsivt Design» uten å helt vite hva det handler om. I denne artikkelen skal vi forklare kort hva det å designe og utvikle nettsider responsivt handler om, og hvorfor det er viktig.

Frem til rundt år 2010 kunne man med forholdsvis god samvittighet ta utgangspunktet i standardoppløsninger som 1280*720 og designe en nettside etter disse målene da de fleste benyttet seg av oppløsninger som var i nærheten av dette. Etterhvert som de første smarttelefonene kom på markedet begynte vi å se egne mobilversjoner av nettsidene som var tilpasset de mindre skjermene. Det tok ikke lang tid før vi fikk langt flere oppløsninger som måtte taes hensyn til‚ nettbrett, smarttelefon, større skjermer og så videre.

Løsningen på denne utfordringen er det vi i dag kjenner som responsivt design. Istedenfor at vi designer en nettside tilpasset for en spesifikk oppløsning tar vi nå hensyn til at våre besøkende har ulike skjermoppløsninger. Vi må derfor skrive CSS og HTML som tilpasser seg utifra hvilken oppløsning brukeren sitter på. I dag er det enda viktigere enn tidligere da omtrent 50% av dagens internettrafikk foregår på mobile enheter. Heldigvis har teknologien også utviklet seg slik at det blir lettere å lage responsive nettsider.

I dag er det vanlig å benytte seg av et CSS-rammeverk for å forsikre seg om at nettsiden skalerer. Nyere versjoner av CSS inkluderer blant annet Flexbox og CSS Grid som gjør det enda enklere å designe responsive nettsider. Nå som smartklokkene, Smart TV-ene og andre smart-dingser med internettilgang har kommet på markedet vil det bli enda viktigere med nettsider som støtter ulike oppløsninger og enheter.

hotnews