React, Vue og Angular – moderne javascript-rammeverk

Det er ikke mer enn ti år siden at Javascript omtrent bare ble brukt til å utløse animasjoner på en nettside. Dette har endret seg kraftig i løpet av de siste årene etter Javascript-rammeverkene kom på banen. I dag er Javascript et av de mest utbredte programmeringsspråkene når det kommer til webutvikling. Rammeverk som Node.js har gjort det mulig for Javascript å løse oppgaver som tidligere måtte gjøres med server-side med PHP, .NET, Python eller lignende språk. Node.js er i hovedsak brukt til back-end, men det har også vært en eksplosiv vekst innen rammeverk til bruk på front-end. I denne artikkelen presenterer vi et par av de mest populære Javascript-rammeverkene til front-end utvikling som brukes i dag. Rammeverkene er utviklet med ønske om å gjøre utviklingen av applikasjoner lettere for utviklere på alle nivåer.

React

React ble oppfunnet av en utvikler hos Facebook i 2011 og har siden det ble gjort Open Source i 2013 vokst til å bli det største javascript-rammeverket. React blir i hovedsak benyttet til å bygge grafiske brukergrensesnitt til bruk på nettsider og i mobilapper. Siden React er basert på Javascript kjøres koden direkte på brukerens enhet og avhenger derfor ikke av en server annet enn til å produsere ekstern data. Facebook har også utviklet React Native, et bibliotek som er designet for å utvikle mobilapper som fungerer både på ndroid og iOS.

AngularJS

AngularJS er et prosjekt som utvikles av Google med mål om å bygge et rammeverk for webapplikasjoner. Den første koden til Angular ble skrevet av Miško Hevery i 2009, etterhvert valgte utviklerne å gjøre AngularJS til et Open Source prosjekt ettersom de selv ikke hadde tid til å utvikle det alene. Etterhvert som AngularJS økte i popularitet gikk Google in mer mer ressurser og støtte til videreutviklingen av AngularJS.

Vue.js

Vue.js er et frontend-rammeverk skrevet i Javascript som tar lærdom fra AngularJS og React og prøver å gjøre endel av funksjonaliteten enklere. Vue har vokst enormt i popularitet i 2017 fordi det er så enkelt å utvikle applikasjoner i Vue.

hotnews